Поемат изцяло разходите за саниране на семейства с минимален доход

0

Това каза при посещението си в Русе вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. Предвидената за това сума е 100 000 лева. Финансирането ще се поема на семейства които не могат да се включат с лични пари в проекта. За да бъдат одобрени те трябва да са отхвърлени за нисколихвения кредит който се отпуска по проекта и да имат доход под 310 лева на член от семейството. Освен това фамилията не трябвало да има друг имот, или ако все пак има такъв, то той не може да носи доход, подчерта Екатерина Захариева.

Основната цел на посещението й в Русе бе да даде официален старт на информационната кампания за саниране на блоковете с държавни пари, която ще се проведе поетапно в цялата страна до края на месец юни. От тази година правителството реши, че може да се отпуска до 75 % държавни финансиране за този тип проекти, а не до 50 % както до сега. Към момента в Русе има 5 одобрени сгради, а една е била отхвърлена. „Всички, които вече са подали, че те също могат да разчитат на по-високо финансиране от държавата. Просто техните бюджети ще бъдат преразгледани и преразпределени”, коментира Захариева.

Един от най-големите проекти в Русенско е този на вход „Б” на блок „Волов” в който живеят повече от 30 семейства. Въпреки че проекта е одобрен в момента там имат проблем, тъй като един от собствениците е Българският спортен тотализатор, който също трябва да даде пари за цялостното саниране. Ръководителката на тотото в Русе Вася Бойчева коментира че скоро ще има разрешение на въпроса в положителна посока. В блока пък разчитат да изтеглят кредит от близо 80 000 лева с който да бъде направен ремонта. Все още обаче хората не знаят какво точно ще им струва проекта. Вноските пък щели да се плащат от наема който получавали от поставена клетка на мобилен оператор и така семействата нямало да бъдат натоварени финансово. Проекта им включвал цялостно саниране на блока, ремонт на покрива, подмяна на дограмата и вътрешно измазване на стените.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук