Походът „По пътя на четата на Таньо войвода“ минава през Ветово

0

Ветово ще посрещне по традиция участниците в похода „По пътя на четата на Таньо войвода“, съобщават от областната управа в Русе.

39-ото издание на събитието, което е под патронажа на президента Румен Радев, ще премине през Ветово на 1 юни /събота/ в периода между 10.00 и 11.00 часа. Между 08.30 и 09.00 часа участниците ще преминат през селата Сеново и Кривня, а после и през резервата „Бели лом“.

В похода тази година се очаква да се включат над 450 ученици от страната. Началото ще бъде дадено в 08.00 часа сутринта на 30 май /четвъртък/ в Тутракан, а завършекът ще е на 2 юни в село Априлово. В четвъртък вечерта се предвижда и концерт на Теодосий Спасов и неговата група в Исперих.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев, родом от Сливен, преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук