Показват част от първите неща, случили се в Русе

0

Тя е част от програмата на Фестивала за съвременна градска култура „АЗ, ГРАДЪТ“ и е поставена на кея, под бул. „Придунавски“. Официалното откриване ще бъде в 13 ч.

Акцент се поставя върху образа на Русе като град новатор, в който в края на XIX и началото на XX век „за първи път в България“ се случват редица събития, превръщащи го в разцъфтяващ и жизнен търговски, културен и индустриален център. Инсталацията е изградена в три основни модула:

–           Представяне на Русе като град на иновациите и обединяване на най-значимите неща, случили се в Русе за първи път в България, под формата на „open-air” експозиция;

–           Представяне на буржоазния облик на стария Русчук чрез пресъздаване на значими личности от неговата история;

–           Обособяване на кътове за общуване и установяване на социални контакти, наподобяващи кафенета на открито от края на 19-ти и началото на 20-ти век.

Профилът на Русе като град на „първите неща“ е сред акцентите в кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019г. Иновациите и мултикултурализмът, „аристократичното“ минало на Русе са основен елемент от регионалната идентичност на русенци. „Русе – град новатор“ е отлична възможност за това русенци да се докоснат по атрактивен и нетрадиционен начин до това културно наследство.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук