Показват подноса, дарен от русенци на княз Александър I, за празника на града

0

Подноса, дарен от русенци на княз Александър I Батенберг е изложен в Историческия музей в Русе по повод Гергьовден, който е и празник на града.

Той е подарен на Батенберг при влизането му в града през юни 1879 г. В средата има златна плочка с гравирано изображение на изправен лъв с корона и посвещение „На Негово Височество Александър I Княз на българите от жителите на г. Руссе“. Подносът, изработен от местни майстори, има филигранна украса в стила на балканските традиционни златарски школи, но по същество е нов тип изделие, свързано с времето на Модерността. Текстът – посвещение от русенските граждани, изобразеният коронован лъв върху златна плочка, прави от него реален артефакт – свидетелство на важен исторически момент от живота на общността. Това е първият дар от българските граждани на бъдещия им владетел.

На 24 юни (6 юли) Княз Александър I пристига във Варна, където е посрещнат тържествено, с парад, музика и салюти. На следващия ден с железницата князът пристига в Русе. Делегация, начело с полковник Кострафору, го поздравява от името на румънския двор. Русенските граждани го даряват с поднос за спомен от пристигането на българския княз в свободна България. После през Бяла на 26 юни (8 юли) Княз Александър I отива в Търново и полага клетва за вярност в Конституцията.

Подносът от Русе, заедно с другите два от Ловеч и Берковица, бяха откупени през 2019 г. на търг в аукционната къща „Доротеум“ във Виена от министъра на културата. Сега те са част от фондовете на Националния исторически музей.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили