Полезно ли е за децата да вярват в Дядо Коледа?

0
116
Полезно ли е за децата да вярват в Дядо Коледа?

Коледа е време за вълшебства и почти всички деца вярват в разказите за добрия старец, поне до определена възраст. Много родители обаче са объркани дали да насърчават децата си да продължат да вярват в Дядо Коледа или да им съобщят, че всичко е измислица.

Изследвания в областта на развойната психология показват, че вярата в такива измислици е полезна за малчуганите, като се започне от упражняване на алтернативното мислене, което е толкова важно за иновативността, и се стигне до подпомагане на емоционалното развитие.

Канадската психоложка Кристен Дънфийлд от университета Конкордия твърди, че е най-добре родителите да подкрепят децата си, докато те самите разберат каква е истината, съобщава Daily Mail. Когато това стане, реакцията им няма да е толкова страшна.

Обикновено, към 8-годишна възраст повечето деца спират да вярват в Дядо Коледа. Тъй като образът му е смесица от реалност и вълшебство, с проявата на когнитивното развитие децата сами разбират колко невъзможни са нещата, които прави. И докато малките питат къде живее, големите се чудят как обикаля света за една нощ.

Осъзнаването, че тези въпроси представляват част от когнитивното развитие на детето, е успокояващо за много родители. Ако те искат детето да продължи да вярва в измислица, могат да дадат някакво приемливо обяснение. Ако искат то да води разговора, може да върнат въпроса и да го накарат да се замисли. Ако обаче предпочитат детето да навлезе по-бързо в света на възрастните и му разкрият директно, че няма Дядо Коледа, резултатът може да бъде не много добър за крехката детска психика.

Що се отнася до реакцията на детето спрямо лъжите, обикновено тя е съвсем спокойна. Една такава измислица не може да предизвиква непоправими щети. Децата разбират истината за добрия старец най-често по времето, когато започват да осъзнават, че в живота някои неща се прикриват с добри намерения.