"Полисан" по пътя към фалита

0

Един от големите търговци на горива – „Полисан“, с оборот от над 250 млн. лв., тръгна по пътя към фалита, пише онлайн изданието на в. Капитал. Името на русенската компания стана известно за широката публика покрай възхода на варненския бизнесмен и депутат Веселин Марешки на пазара на горива. С разширяването на петролния бизнес на Марешки и веригата му VM Petroleum „Полисан“ беше посочена като един от основните му доставчици на бензин и дизел. Но напоследък облаците започнаха да се сгъстяват за русенската компания, след като през април тази година Агенция „Митници“ отне два лиценза на компанията.
Сега от обявите в Регистъра на публичните продажби става ясно, че частен съдебен изпълнител продава активи на „Полисан“. Партидата на компанията в Имотния регистър е изпълнена с възбрани върху имоти от банки, като Уникредит Булбанк, ОББ и Сосиете женерал Експресбанк, Агенция „Митници“, контрагенти и компании като „Поддържане чистотата на морските води“.
 
Самата „Полисан“ пък е подала искане за обявяване на дружеството в несъстоятелност пред Русенския окръжен съд. От обявените до момента продажби става ясно, че активите могат да бъдат осребрени за около 15 млн. лв. По неофициална информация от източници от пазара кредитната експозиция е около 60 млн. лв. „Капитал“ не успя да се свърже със собственика й Христо Вълков и така да получи отговор на въпросите дали само проблемите с Агенция „Митници“ са в основата на случващото се в момента с компанията, или има и други причини и какво ще бъде нейното бъдеще.
Коя е „Полисан“
 
„Полисан“ има 25-годишна история. Основана през 1994 г., тя е специализирана в производството на битумни продукти и котелни горива. Създадена е на територията на фалиралия „Комбинат за тежко машиностроене“ в Русе, където разполага с рафинерия, произвеждаща битум. Компанията оперира със склад за горива и в Плевен в Западната индустриална зона (бившата рафинерия „Плама“). Собственик е русенският бизнесмен Христо Вълков, като основите на бизнеса са положени от баща му Людмил Вълков.
 
Компанията е една от големите в сектора. За 2017 г. приходите й са 254 млн. лв. (виж таблицата). Снабдява големи фирми от индустрията и пътно-строителни компании. Според източници от пазара на светлите горива дружеството внася на българския пазар от Русия и Румъния. Компанията има бизнес начинания и в Румъния през дружеството Polynaft SRL. Имаше и проект за изграждане на инсталация за хидрокрекинг, която да повиши капацитета на рафинерията от 10 хил. тона на 200 хил. тона годишно. Проектът обаче беше спрян заради жалби, свързани с екозаконодателството.
 
Проблеми и отнет лиценз
 
Миналата година обаче беше наситена с проблеми за търговеца. В началото на 2017 г. ГДБОП и Агенция „Митници“ проведоха операция в офисите на „Полисан“ в Русе. Тогава Марешки определи акцията като проява на страх и паника от това, което ще се случи на изборите на 26 март. През юни в компанията имаше и трагичен инцидент – бившият директор на производствената част Гален Петков беше намерен обесен в едно от халетата.
Неприятностите продължиха с нова сила и през тази година. Агенция „Митници“ отне лицензите за данъчните складове на „Полисан“. Санкцията е била наложена заради нарушени процедури по доставка на гориво за отопление, което е било обложено с по-ниска акцизна ставка. Нарушението е било установено през 2016 г. и след съдебна процедура е наложена санкция от 29.2 хил. лв. Тъй като тя е над 15 хил. лв., нарушението се води тежко и според Закон за акцизите и данъчните складове складодържател не може да е лице, извършило такова. Така се стига до прекратяване на лицензите.
Повече по темата прочетете на: https://m.capital.bg/biznes/kompanii/2018/08/03/3291149_polisan_po_putia_kum_falita/