Полицай от Шумен ще плава по Дунав като в роман на Жул Верн

0
143

Тихомир Радев, полицай от Шумен, ще плава по река Дунав като в романа на Жул Верн „Дунавският лодкар“. Никой досега не го е правил като в условията, зададени в романа, „в режим на оцеляване“.

При плаването си от изворите на Дунав до делтата на реката, 47-годишният мъж ще разчита само на храна, която си набавя от и около реката – коприва, охлюви, диви плодове. Единственото изключение е вода, за която е предвидил минимални средства.

Радев ще отпътува за Германия на 9 юни. Изпращането му ще се състои в 10.00 часа пред залата „Арена Шумен“. Експедицията му е предвидено да започне от Инглщадт два дни по-късно и да завърши край делтата на река Дунав до края на август.

Разстоянието от около 2500 километра мъжът ще премине с каяк, изработен от вид пластмаса, с дължина около пет метра и ширина 63 сантиметра, тежащ 28 килограма, който заедно с оборудването е закупил за над 3000 лева, след теглен от него заем, за да осъществи детската ди мечта.

Той отбеляза, че сега осъществява мечтата си, която имал още от 10-12-годишен, когато е прочел романа „Дунавският лодкар“, благодарение на подкрепата на екипа около него, на общината и на местния бизнес, като се опита максимално точно да възпроизведе плаването, описано в романа.

„Още при прочитането му у мен се породи мечта да направя нещо подобно, да пътешествам, да приключенствам, но не искам да бъде просто лично приключение.

Основната цел на това плаване е да отправя едно послание към младите хора – първо да четат и да мечтаят, но не да мечтаят и приключенстват само в дигиталния свят. Към възрастните пък моят апел е – да не оставят детските си мечти, защото никога не е късно да ги реализираме, каза Радев. Той уточни, че цялото плаване ще бъде заснето и със събрания видеоматериал ще бъде направен филм, най-вече насочен към децата в училищата, в изпълнение на основната му цел.

За да осъществи детската си мечта, Радев е проучвал маршрута по реката около две години, тъй като имало опасни участъци по него – 19 шлюза и електроцентрали. По думите му друг риск за него са разминаването с кораби, особено в долното течение на реката, където корабоплаването е интензивно, както и характерното за Дунавския басейн бързо променящото се време. „