Полицията съветва: На път с – пълен резервоар и зареден GSM

0
2219
Основни правила за действие

Това съветват от ОД МВР в Русе, във връзка започналата зима и опасността от бедствени ситуации на пътя. В подобни случаи е най-добре да се подаде сигнал към телефон 112 с уточнение на точното място, където сте закъсали, допълват служителите на реда. Препоръките които те дават са с оглед на това, че за русенска област са характерни бедствени ситуации със снежни виелици и обледявания, които водят до блокиране на пътищата и силно затрудняват транспортните връзки между населените места.

За да не се окажете в снежен капан е добре преди да тръгнете на път да проверите прогнозата за времето и каква е пътната обстановка в региона и извън него. Съвета е да не се тръгва, при лоши метеорологични условия,  освен ако не е крайно наложително и не сте се убедили, че пътят е почистен и проходим при зимни условия.  Важно е автомобилът ви да е изправен и  оборудван с подходящи гуми, вериги против сняг, с изправна отоплителна система и светлинна сигнализация.

Ако все пак попаднете в бедствена ситуация е необходимо е да сте облечени с подходящи дрехи, в това число шапки, ушанки, ръкавици, обувки с дебели подметки, които да бъдат сухи, за да не се допусне преохлаждане. Ако това се окаже недостатъчно и студът ви сковава, започва неконтролируемо треперене, което постепенно преминава в тресене на цялото тяло – преохлаждането вече е много сериозно. Ако въздействието на ниските температури и вятъра продължат, след половин до един час треперенето и тресенето стихва, пострадалият става безразличен към случващото, унася се в съноподобни видения – това е знак, че той вече е в преддверието на „бялата смърт”.

В подобни случаи е добре да пиете само топли течности, но не и алкохол.