Половината българи не одобряват въведените мерки срещу COVID-19

0

Половината българи не одобряват въведените мерки срещу COVID-19. Това показват данните от социологическо проучване, осъществено от Центъра за анализи и маркетинг, направено между 22 и 26 октомври сред 815 души чрез пряко стандартизирано интервю „лице в лице“. Изследването е със собствено финансиране на Центъра.

49,8 на сто от анкетираните не одобряват или по-скоро не одобряват въведените мерки , „защото разделят хората и ограничават свободите ни“, 34,6 на сто по-скоро ти одобряват, защото „няма по-важно от здравето, а и така се избягва пълният локдаун, а 14,2 на сто не могат да преценят..

Според 30,3 на сто затягането на мерките е закъсняло, за 18,7 на сто е навременно. 34,1 са на мнение, че не е било необходимо затягане на мерките, а 16,7 процента не могат да преценят.

На въпрос дали и кога смятат да се ваксинира 33,2 процента заявяват, че на този етап не смятат да се ваксинират. 25,8 на сто отговарят, че вече са се ваксинирали, а 9,9 на сто – че до един месец ще се ваксинират. 13,9 процента смятат да се ваксинират, но мислят да изчакат още и да се убедят в ефекта от ваксините. 14,8 на сто отговарят, че вече са преболедували и имат имунитет.

Тези, които казват, че до един месец ще се ваксинират, от 7 нарастват на около 10 процента, в сравнение с предишните данни към 10 октомври. Почти няма промяна делът на анкетираните, които отговарят, че ще изчакат да се убедят в ефекта от ваксините. Хората, които декларират, че не смятат да се ваксинират, са намалели със 7 процента – част от тях са преминали към тези, които мислят да се ваксинират след месец, друга част са преболедували, а трети са в групата, които не отговарят.