Половината от бившия х. “Балкан” вече е общинска 

0

Община Русе вече е собственик на половината от бившия хотел “Балкан”, съобщи в профила си във ФБ кметът Пенчо Милков. 

Според съобщението, Община Русе е спечелила делото за съсобственост на сградата на бившия х-л „Балкан“, инициирано от него.  

“С решение на Върховния касационен съд вече притежаваме половината сграда и имотите, допълващи архитектурния комплекс. Това ще ни позволи да проектираме ремонта му”, написа Милков. 

Спорът за съсобствеността на емблематичната, построена в периода 105-107 г. сграда, която е обявена за паметник на културата сграда, се води от години. Сградата е построена от Русенското мюсюлманско настоятелство по проект на архитект Тодор Петков, тогава главен архитект на Русе. Използвана е като като доходно здание и в нея се е помещавал хотел “Бристол”. След национализацията на едрата градска собственост хотелът променя няколко пъти своето име, докато се стигне до “Балкан”, с което остава в паметта на русенци. През 1959 г. мансардният етаж изгаря, държавата извършва ремонта, срещу което придобива 1/1 идеални части от нея. 

От 1997 г. в продължение на 10 години сградата се ползваше от фирма „НГН – Недим Хаджинедим Генджев“ на сина на бившия главен мюфтия Недим Генджев. Срещу това Генджев пое ангажимент да заплати на общината дългове към нея и лихви по дълга в размер на близо 35 милиона неденоминирани лева.  

През 2013 г. мюфтийството заведе дело, с което настояваше да бъде обявено за едноличен собственик. Три години по-късно ВКС отхвърли иска, решението беше обжалвано от мюфтийството.  

В момента сградата, намираща се „на пъпа“ на града е полупразна 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук