Половината земеделци в Русенско – със самоделна техника

1
2193

Това съобщи директорът на Областната инспекция по труда Ирена Николаева след извършените от Инспекцията по труда проверки в областта на растениевъдството и животновъдството. По думите й, най-честите нарушения са за необезопасяване на машините и съоръженията в ремонтните работилници на земеделските кооперации и земеделските производители. Техниката не отговаря на стандартите, тъй като голяма част от машините са ръчно правени и приспособявани. Те са стари и липсват части, затова има много самоделна техника. В нарушение е имало трактори, зърночистачки, шмиргели, компресори и др., като 7 от машините са били направо спрени от работа.

Инспекцията по труда е констатирала и доста нарушения на работното време, което е свързано обаче с метеорологичните условия и характера на земеделската работа. Повечето от работодателите са заплащали извънреден труд на работещите, тъй като се е стигало редовно до работа по 14-16 часа на ден, но имало и некоректни работодатели, които са били санкционирани.

По време на летния сезон механизаторите се оказват най-добре платените сезонни работници, като възнаграждението им месечно надхвърля сериозно средната работна заплата, казаха още от инспекцията. Оттам не се ангажираха с точна цифра, но потвърдиха, че сумата надхвърля със сигурност 1000 лв.

 

1 коментар

  1. Ирена Николаева трябва НЕЗАБАВНО да бъде изгонена от инспекцията. Тя е нискоинтелитентна, мързелива и некомпетентна дебела лелка. А иначе Инспекцията по труда отдавна се е превърнала в звено, констатиращо статистически данни и нищо повече. Както с тях, така и без тях.