Помощи от 24 лв. заради локдауна няма да има преди Нова година

0
Pixabay

Обещаната от държавата помощ от 24 лв. на ден за хората в неплатен отпуск вероятно няма да бъдат изплатени до края на годината, въпреки че много работодатели вече са подали заявления за това. Причината обаче е бюрократична –ще се чака подаване на декларации, които се изпращат в месеца, следващ месеца, за който се иска обезщетението.

„При подаване на документите всъщност, за да може Агенцията по заетостта да си свери информацията, защото всеки работодател може да напише всичко в тези документи, те ще изчакат Декларация образец 1 и 6, които се подават през месеца, следващ за месеца за който се отнасят данните“, разказа Симона Минкова, специалист ТРЗ.

Сачева: 1 млн. души са получили подкрепа от държавата (видео)

Крайният срок за подаване на въпросните декларации е 25 януари. Това означава, че обещаната помощ за декември ще се изплати през февруари.

„Това, че аз съм подала документи на 2 декември, всъщност, нищо не означава. Моята идея беше колкото по-рано се подадат документите, толкова по-рано някой да ги разгледа и да се изплати някаква помощ на служителите. Но това няма как да стане реално“, разказа Минкова, която вече е заявила помощи за 25 служители.

Обезщетенията вероятно ще се забавят, стана ясно и от думите на социалния министър Деница Сачева. Тя обясни, че работи това да се случи по-бързо, но не конкретизира срок.

По 24 лева на ден помощ, само ако властите са ви затворили бизнеса

„За тези, които са в неплатена отпуска през декември, плащанията за тях ще се опитаме да ги направим преди нова година, но по-вероятно е да ги получат в началото на януари. Но това е обичайна практика, защото заплатите за ноември се получават в началото на декември, а за декември в началото на януари“, каза тя.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили