Помощите от 120 лв. за храна няма да стигнат до най-бедните пенсионери

0
Снимка: Pixabay

Най-бедните пенсионери няма да получат 120 лева за хранителни продукти. Идеята за помощта се роди още през изминалата година, а правителството вече окончателно реши, че тя няма да е под формата на ваучери, а парична помощ. Добавката бе обявена и се тиражира като подкрепа за най-бедните пенсионери, но всъщност тези с минимална пенсия не се квалифицират за нея.

Помощта ще бъде предоставена на хора, които взимат пенсия между 300 лева и 1 стотинка и 369 лева – около 390 000 пенсионери. Най-ниските пенсии у нас обаче са минималните за стаж възраст – 300 лв. Тази сума бе увеличена с 50 лв. от 1 януари и според социалния министър Деница Сачева това е причината хората с най-малки пенсии да не получат помощта от 120 лв.

“Избрахме тези хора, защото те ще имат пенсия под линията на бедност. Хората с минимална пенсия не са включени, защото те са най-привилегировани в този случай на увеличение на пенсиите, защото получават 20% увеличение“, обясни тя.

И с 20% увеличение обаче пенсията остава прекалено ниска.

„Сега този месец съм платила данък на сградата, тока и водата и какво остава на мене, нищо, аз не мога да стисна до края на месеца да изкарам“, казва Цанка, която получава 300 лв. на месец.

Според критиците на увеличението хората с минимална пенсия нямат достатъчно принос към системата, затова останалите ще бъдат компенсирани с допълнителни средства. Приносът обаче зависи от актуалния осигурителен доход.

„В миналото те са на по-нисък среден осигурителен доход, сега са на висок новопенсионираните и разликата е от порядъка мецду 30 и 50 процента. Примерно един полковник пенсиониран преди 15 години получава 500 лева, сега един такъв на същата позиция, същия стаж, същата категория получава с 300 лева повече“, казва председателят на „Сдружение на пенсионерите“ в Русе Йордан Казаков.

Все още се разяснява процедурата, по която ще бъде получена помощта. Тя ще се раздава от Агенцията за социално подпомагане, която ще получи от НОИ списъци с имената на пенсионерите, които покриват критериите.