Поне с 20% ще поскъпнат токът и парното от догодина

0
Снимка: БГНЕС

Поне 20% ще поскъпнат токът и парното от догодина. Това прогнозира пред БНР директорът на дирекция „Електроенергетика и топлоенергетика“ в КЕВР Пламен Младеновски. Към момента не е ясно точно какъв ще е ръстът. Младеновски заяви, че не иска да прави прогнози, тъй като ситуацията на енергийния пазар е много динамична. Някои експерти очакват дори по-голям скок в цените – от порядъка на около 50%.

По закон КЕВР определя цените два пъти – в началото и в средата на годината. Затова поскъпването вероятно ще влезе в сила от 1 януари догодина.

Цената на парното скача с 50% догодина?

В момента на европейските пазари цените на ток и природен газ растат главоломно, обясни Младеновски. Това е донякъде нормално заради идването на зимния сезон. Като друга причина за повишението се сочи увеличеното търсене на енергийни ресурси заради възстановяването на икономиката.

„Идва зимата и страхът движи пазарите – страхът от зимата: дали ще е студена, дали ще има недостиг на природен газ, на ток и т.н. Смятам, че към декември ще имаме една тенденция, ясна, едно успокояване на пазарите, една по-прогнозируема цена и тогава вече мога да кажа по-точен процент“, заяви Младеновски.

Най-добрата агенция за подбор на персонал