Популацията на лемурите намалява

0
32
Популацията на лемурите намалява

Резултатите от преброяването на лемурите на остров Майот в Индийския океан показват, че популацията им значително е намаляла. В момента те наброяват между 10 000 и 30 000 екземпляра, докато преди 40 години е била 50 000 екземпляра, предаде Agence France-Presse.

Причина за това е промяна в естествения хабитат заради човешка намеса. Горските площи на острова намаляха с 40% през последните 20 години и лемурите са принудени да посещават земеделски райони, за да се хранят. Присъствието им там обаче не се харесва на местните земеделци, някои от които не се колебаят да ги тровят.

Поради това безразсъдство, експертите отбелязват, че лемурите, които са защитен вид, стават нежелани на остров Майот, а това може да доведе дори до изчезването им.