Поредно намаление на ковид-леглата в Русенско

0

За поредно намаление на леглата за лечение на пациенти с Ковид-19 в Русенско съобщават от Регионалната здравна инспекция.

От днес те са намалени с 12, като общият им брой вече е 366. От тях 56 са интензивни. Промяната е отново в капацитета на Университетска болница „Медика-Русе“. Там леглата за лечение за пациенти, страдащи от Ковид-19, бяха 82, от които 42 реанимационни. От днес реанимационните легла са намалени със шест и стават 36. По-малко ще бъдат и леглата за пациенти, които нямат нужда от интензивно лечение. От 40 те стават 34 в лечебното заведение.

Без промяна остава ситуацията в останалите лечебни заведения. Най-много легла за умерено тежки случаи, т.е. за хора, които все още нямат нужда от преминаване на командно дишане, има в Университетска болница „Канев“ – 161. Реанимационните легла за пациенти с коронавирусна инфекция в най-голямото лечебно заведение в региона остават 24, като четири от тях са предназначени за деца. Болницата в Бяла „Юлия Вревска“ разполага с 40 легла. В Тубдиспансера в Русе леглата са 45, а в отделна сграда на Комплексния онкологичен център местата за настаняване на болни от Ковид-19 са 30.

Целта на намаляването на леглата е да се гарантира своевременно лечение на пациенти с други заболявания, тъй като през последните седмици се наблюдава спад в броя на заболелите. По последни данни заболеваемостта на двуседмична база продължава да намалява и към днешна дата показателят отчита 834 души на 100 000 население. Въпреки това лечебните заведения в региона са в готовност във всеки един момент да увеличат отново броя на леглата за хора, заболели от коронавирусна инфекция.