Посланикът на САЩ: Визите няма да отпаднат в близко бъдеще

0
142

Визите за САЩ няма да отпаднат в близко бъдеще. Това каза при посешението във във Велико Търново американският посланик Ерик Рубин.

По думите му, България и още четири страни в Европа, което все още имат визов режим за пътуване в САЩ, не бива да се надяват на скорошна отмяна, тъй като за премахване на ограничението, защото са необходими законодателни промени в Конгреса.

„И аз споделям желанието визовият режим за тези пет държави от ЕС да отпадне, но в близкосрочен план това не е вероятно да се случи“, каза посланик Рубин. Причина за скептицизма му бил фактът, че Конгресът скоро ще бъде доминиран от демократите.

Той коментира и кризата между Русия и Украйна, като призова всички задържани военнослужещи и цивилни да бъдат освободени незабавно, но отказа да говори за евентуално изпращане на натовски войски в Азовско море.

“Съединените щати призовават Русия незабавно да освободи задържаните членове на екипажите, украинските кораби и да спазва споразумението от 2003 година“, изтъкна той.

Посланик Рубин изнесе лекция във Великотърновския университет. Пред ТВН той коментира и как властите в САЩ се отнасят с американските майки на деца с увреждания.

„Нашата политика е ориентирана към това те да бъдат включвани в живота, съобразно с техните възможности, те да участват в различни дейности в училище, в ежедневието, а не да бъдат изключвани“, каза Негово превъзходителство.