Последната минута на юни ще е 61 секунди

0

Това се случва заради неправилното въртене на Земята, което не е пропорционално с атомните часовници. Независимо от несходството процедурата за прибавяне на една допълнителна секунда за изравняване на двете времеви скали – на природата и на технологията – е обект на критик, съобщават световните медии.
Във всички страни по света в нощта на 30 юни срещу 1 юли в „универсално координирано време“ – UTC (често наричано „по Гринуич“ – Greenwich Mean Time или GMT), минутата между 23:59 и 00:00 ще се забави с една секунда повече от нормалното. В различните страни тази секунда се вмъква в различен час.
С тази допълнителна секунда Човекът се опитва да помири две времеви скали – на универсалното време (TU), основано на ротацията на Земята и на разположението й спрямо звездите, и на Международното атомно време (TAI), определяно от 1971 г. от световен парк от атомни часовници. Когато през 1972 г. с международно споразумение бе създадено координираното универсално време, бе решено, че разликата между двете не трябва да надвишава 0,9 секунди. Над тази граница една допълнителна секунда ще трябва да се вмъква в универсалното координирано време.
От 1972 г. са добавени 26 секунди (заедно с тази сега на 30 юни). Последната секунда е вмъкната в средата на 2012 г., а предпоследната – през 2008 г.
През януари Международната служба за ротация на Земята и координатните системи (МСРЗ) предупреди света, че в нощта на 30 юни – 1 юли ще трябва да се добави една секунда. Земята се върти по своеобразен начин, докато атомните часовници са драстично точни, заявяват астрономите.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук