Посрещнаха Игнат Канев с хляб и сол в Русенския университет

1
2925

ignat_kanev-vnuchka63Повод за посещението на бизнесмена, което е носител на най-престижното звание – доктор хонорис кауза на висшето училище, е навършването на една година на изградения с негово дарение Конгресен център „Канев център“. Домакините изненадаха и зарадваха дарителя с вълнуваща презентация на всяка стъпка от раждането на идеята до откриването на построения вече център.

На събитието присъстваха двете му дъщери и първородната му внучка, която носи името Игнатия – Ана. „Бих бил много щастлив ако един ден тя се гордее с дядо си“, каза канадския милионер. Той допълни, че със семейството си обмислят и друга идея, но ще я обявят, когато са готови.

ignat_kanev-semejstvo43„Птица, която се срамува от своето гняздо, не трябва да живее. Аз се гордея със своите родители, със своето село и хората, с които съм израснал. Искам внучката ми да се гордее с мен така, както аз с тях. Когато през петдесетте години започнах в Канада, никой не беше чувал за България. Хубаво е че тя стана част от Европейската общност. Сега българите в Канада работят за нейното име, а канадските власти поощряват опазването на традициите и езика на националностите, които живеят там. А дълголетието е родова черта, и баща ми и дядо ми – всички бяха дълголетници“, каза още г-н Канев..

1 коментар

  1. Толкова пари даде човека за тоя център, пък те поне едно пиле на грил не купили да го посрещнат!