Посрещни изгрева в първия юлски ден, зареди се с енергия и надежда (видео)

0
July Morning

Всяка година хиляди ентусиасти прекарват нощта срещу 1 юли в очакване на изгрева. Традиция, утвърдила се като July Morning.

Това е началото на лятото, а според вярванията, юлското слънце дава уникална енергия и изпълва с надежда. Джулая се прави с големи огньове, китара и бира и се изпълняват хипарски песни от 60-те – 70-те години.

Джулай е самобитен за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други страни в Европа и по света. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи-движение в България.

Традицията води началото си от 70-те години и се свързва с култовото парче на “Юрая хиип” „July Morning”, в което се пее за хубави неща, като любов, юлско утро и мир. Въпреки че е свързан със световното хипи-движение от 1960-те, обичаят съществува в България и до днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи струпвания от хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни обреди.

Джулай е на всички, съхранили нежното, в себе си, запазили дух за ведър, свободен от ограничения живот и е най-традиционният хипарски празник в България, възникнал още по времето на комунистическия режим.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук