Посрещни първото юлско утро на брега на Дунав, зареди се с енергия и надежда!

0
58
July Morning

Да посрещнем първото юлско утро на брега на Дунав, призовават група ентусиасти. Началото на купона е обявено за 4 часа сутринта, мястото – Конският плаж на кея.

Това е началото на лятото, а според вярванията, юлското слънце дава уникална енергия и изпълва с надежда. Джулая се прави с големи огньове, китара и бира и се изпълняват хипарски песни от 60-те – 70-те години. Традицията води началото си от 70-те години и се свързва с култовото парче на “Юрая хиип” “July Morning”, в което се пее за хубави неща, като любов, юлско утро и мир. Джулай е на всички, съхранили нежното в себе си, запазили дух за ведър, свободен от ограничения живот и е най-традиционният хипарски празник в България, възникнал още по времето на комунистическия режим.

“Носете вдъхновените си сърца и души! Да посрещнем изгрева на новата епоха: на красивото, доброто, справедливото! Както пеят рок-бащите, основатели!”, призовават инициаторите.

Любителите на „по-организираните“ прояви могат да посрещнат първия юлски изгрев само на 60 км – на брега на Дунав край Тутракан. Там за седми път ще се проведе фестивалът „Огненият Дунав“. Тази година на сцената в Тутракан ще се изявят легендарният вокалист на “Uriah Heep” Джон Лоутън,  Б.Т.Р., Санеца, Васко Кръпката и „Подуене блус бенд“.

Тази година ще има и международно участие – италианската рок група „Арсея“, както и музиканти от съседна Румъния и Сърбия. Ще участват и много местни групи от региона.