Поставиха купола и кръста на църквата в Басарбовския манастир

0

С помощта на автокран тази сутрин те бяха вдигнати и работници извършиха монтажа върху църквата, която е прототип на изградената през Средновековието в Скопие църква „Св. Димитър Солунски“. Проектът е на „Норд план” и архитект Цвети Русинов, който открил случайно снимка на храма в интернет и през 2007 г. грубият строеж започнал по нея.

„Много хора са помагали през годините за изграждането на църквата и облагородяването на манастира“, разказа игуменът на Басарбовския манастир архимандрит Емилиян. Особено впечатляваща е помощта на дядо Добри от Байлово, който събира пари пред катедралния храм „Свети Александър Невски” в София. Той на няколко пъти идвал сам до Басарбово, за да донесе събраното за завършване на църквата.

„Въпреки че след завършване на църквата ще имаме храм, който ще е на равното, поклониците ще продължават да идват в скалната църква „Свети Димитрий Басарбовски”, а кръщенета и служби ще се правят и на двете места”, каза още арх. Емилиян.

За доизграждането на храма, изографисването и обзавеждането му ще са необходими още около 500 000 лева. За тяхното набиране е разкрита дарителска сметка:

СИБАНК ЕАД/CIBANK JSC

КЛОН РУСЕ

СКАЛЕН МАНАСТИР „СВ. ДИМИТРИЙ БАСАРБОВСКИ“

BG 06 BUIB 9888 1033 2618 00

BUIBBGSF

/сметката е в български лева/

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук