Посветиха паметник на създателите на Русенския гарнизон

0

voenni_parad41Това е автентичната скулптура, позната на русенци като „Паметника на моряка“. В основата на бетонния постамент е вградена плоча с надпис „Винаги по суша и вода“, което е и слогана на русенското военно формирование. Паметникът, който занапред ще носи името „Създателите на Русенския гарнизон“, беше открит от и.д. областния управител д-р Андриян Райков и командира на формированието подп. Петко Димов.

В рамките на деня множеството посетители имат възможност да се запознаят с дейността и техниката на русенското формирование, както и с мисията, челите и задачите на Българската армия.

deca_btr24Първото военно формирование на Русенския гарнизон е създадената в далечната 1879 г. Дунавска флотилия, която поставя основите на българския военно-морски флот. Постепенно гарнизонът се разраства с Военноморското училище, 5-ти Дунавски полк, Инженерен  и Кавалерийски полк, противовъздушна дивизия. Днес, след реформите в Българската армия, действа само създаденото през 1963 г. военно формирование 32420,  познато на русенци като Шофьорската школа. За половинвековното си съществувание в нея са обучени над 15 700 водачи на БТР и автомобили, подчерта подп. Димов.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук