Потвърдиха конфискацията на „Балканска принцеса“

0
„Балканска принцеса“

Корабът „Балканска принцеса“, който дълго време работеше като плаващ ресторант на русенския кей, се конфискува в полза на държавата. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Това става факт, след като Върховният касационен съд не допусна обжалване на решение на Великотърновския апелативен съд за отнемане на плавателния съд от собственика му Васил Кънев. Това е първият в историята на България кораб, който е отнет по настояване на Комисията. Освен кораба, от Кънев се отнемат и дружествени дялове и парични средства в размер на  223 600 лв.

Както ТВН преди време съобщи, причина за конфискацията на плавателния съд е присъда на Кънев за контрабанда на корабно гориво и ръководене на организирана престъпна група. Той беше арестуван на 7 март 2009 г. заедно с капитана на кораба Валентин Златев  и собственика на автоцистерна Роман Здравков. Нелегалните търговци бяха хванати, докато изпомпвали нафта от цистерни на кораба в чакащ на кея камион. Съучастниците купували корабно гориво от преминаващи украински самоходни шлепове и го прехвърляли на „Балканска принцеса“. Корабът нямал изходни ревизии и плавал само край брега. Горивото се претоварвало на автоцистерна и се продавало по бензиностанции в страната на по-ниски цени от спестените акциз и ДДС.

Първоначално комисията поиска от Кънев и бившата му съпруга Веселка Василева да бъдат отнети още хотел „Ювелир“, три мерцедеса и едно сузуки, както и над 344 000 лева. ВТАС обаче отхвърли това искане и потвърди отнемането в полза на държавата само на кораба-ресторант. По информация на КОНПИ, в момента „Балканска принцеса“ се намира на пристанището в град Видин.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили