Повече момченца се родиха в УМБАЛ „Медика Русе“

0

324 бебета се розиха в УМБАЛ „Медика Русе” през отминалата 2021 година. 176 от тях са момченца, 148 са представителките на нежния пол.

318 майки  на възраст между 16 и 44 години са избрали „Медика” за своя на най-съкровен момент. Шест от тях са дали живот на близнаци. Най-едрото бебенце е родено с тегло 4730 грама, а най-малкото е тежало 1750 грама. Недоносените бебета за годината са 19.

Със скромна церемония, заради пандемичната обстановка, екипът на здравното заведение отбеляза Деня на родилната помощ – 21-ви януари със скромна, но традиционна церемония. Беше спазена традицията с ритуалното измиване на ръце на специалиста на смяна, имащ най-много раждания през изминалата година – д-р Джордже Стойнев. Акушерка, облечена в народна носия, поля вода и нарече: „Както лесно се плъзга сапуна, така лесно да се раждат бебетата. Така както се разлива водата, така да ни върви през цялата година. Колкото капки потекоха в едно, толкова деца да се родят в нашия град“ – едно красиво, народно пожелание към бъдещите родители, които планират да увеличат семействата си.

От УМБАЛ „Медика Русе“ припомнят, че и през 2022 година ще продължи съвместната инициатива с Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – „Четящо бебе“. Майките, които изберат лечебното заведение, за да родят своите рожби ще продължават да получават ваучер за 3 безплатни посещения на Академията за бебета, деца и родители „КиндиРу“.