Повече от 2000 изпълнители на "От Дунав до Балкана" в Борово

0

Повече от 2000 изпълнители си дават среща на единайсетото издание на фолклорния фестивал „От Дунав до Балкана“, който се провежда в град Борово, област Русе.
Това съобщи председателят на читалище „Искра 1898“ в града Мариана Минева.
На сцената се изявяват деца, младежи, жени и мъже от 65 населени места от 13 области в България. Участниците са разпределени в 17 категории.
Публиката ще види и чуе 36 индивидуални изпълнители от четири- до 80-годишна възраст, както и 62 групи за обработен фолклор и хорове. На сцената ще излязат групи за автентичен и изворен фолклор, мъжки певчески групи, танцови състави и клубове. Ще има разказвачи и представяне на обичаи, както и шест ревюта на национални костюми с над 150-годишна история.
Фестивалът дава възможност за изява и на хора в неравностойно положение, като шест групи ще се състезават за награда „Устрем“, каза още г-жа Минева.
Изпълнителите ще бъдат оценявани от жури с председател народната певица Илияна Найденова. Осигурен е и награден фонд.
Фестивалът е част от програмата за празника на община Борово и се организира под патронажа на кмета Валентин Панайотов. Единайсетото издание е посветено на 120 години от създаването на читалищната дейност в града.