Повече пари за здраве и образование в Бюджет 2014, кметът брои присъстващите

0
1870

Присъстващите преброи лично кметът Пламен Стоилов. Традиционно на представянето присъстваха основно служители на общинска администрация, и граждани, които са вече познати лица в публичното пространство – представители на Обществен съвет и сдружение „Вело Русе”.

Рамката на проекта за бюджет за идващата година е 83 537 543лв. Ако се даде зелена светлина на двата проекта за канализация в Средна кула и Долапите, ще се добавят над 180 милиона лева от европроекти. За момента обаче те се бавят в МОСВ и няма „зелена светлина“ за стартирането им.

Сумата е с 13% по-висока от миналогодишната и в началото на следващата година ще бъде коригирана с преходните остатъци от 2013г., в резултат на което се очаква бюджетът да бъде с около 10 млн.лв. по-голям от този за настоящата година.

Сред приоритетите в бюджета са декоративен защитен екран на сграда по ул. „Александровска” и ул. „Черно море” /бившата полиция/, за почистване на коритата на реки и дерета, с 14% е ръстът на средствата за образование, 15 % – за здравеопазване. Специално внимание е отделено на хората в неравностойно положение, за озеленяване на града, както и за общинската програма „Спорт“.

Предвидени са саниране на няколко учебни заведения и детски градини, за закупуване на медицинско оборудване, за изграждане на улично осветление в кварталите, ремонт на общинската пътна мрежа и др.

Сред направените от присъстващите предложения бяха недостроената част на Доходното здание да не се завършва,  а на нейно място да бъде направен артбазар с къщички на майстори, химически тоалетни в парковете и безплатни карти за обществения транспорт на майки с деца до 3 години.

Повече за Проектобюджет 2014 на Община Русе можете да научите на:

http://www.ruse-bg.eu/bg/pages/497/index.html