Повече валежи в края на февруари и началото на март, жълт код за силен вятър днес

0
530

Динамично време, със зараждането на серия средиземноморски циклони, които ще оказват влияние на времето на Балканите и над нашата страна прогнозират синоптиците.

В понеделник ще бъде ветровито, с умерен и силен северозападен вятър. За цялата страната е обявен жълт код за силен вятър. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 12° и 17°.

През нощта срещу вторник вятърът ще отслабне, облачността ще намалее до ясно време и сутрешните температури във вторник ще са по-ниски. През деня ще бъде слънчево, по-късно ще се появи висока облачност. Ще духа слаб югозападен вятър. В сряда ще има разкъсана облачност, предимно висока и средна. Вятърът ще остане от югозапад, след обяд в източната половина от страната ще се усили. Дневните температури ще се повишат с 2-3 градуса и на отделни места ще достигат до 20°. През нощта срещу четвъртък облачността ще се вплътни и в четвъртък ще бъде предимно облачно. От запад на изток ще има валежи, предимно от дъжд, в планините – от сняг. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и ще нахлуе относително студен въздух. След обяд и през нощта срещу петък от югозапад валежите ще спират, облачността ще се разкъсва.

В петък сутринта все още на отделни места в източните райони е възможно да превалява слабо, но и там валежите бързо ще спрат, облачността навсякъде ще намалее. Вятърът постепенно ще отслабне. През почивните дни ще преобладава слънчево време. В събота вятърът ще бъде от западна четвърт, слаб до умерен, в неделя ще е от югозапад и ще се усили. Температурите бързо ще се повишават.