Пожарникари демонстрираха водолазни умения

0

pojarnikari-dunav50Целта на занятието, което се проведе в района на Понтон №6 на русенския кей, беше да се видят в действие оперативно-техническите възможности на доставените по финансиран от програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България проект машини и оборудване, както и основните принципи и тактики при използване на техниката.

pojarnikari-dunav24От българска страна в демонстрацията се включиха две високопроходими машини за работа в снежна обстановка от типа „Ратрак“, високопроходима верижна машина „Четири сезона“ и речна моторна лодка „Levanty 1060“ с водолазно оборудване. pojarnikari-dunav-lodka_ro15Съседите от отсрещния бряг на Дунав се включиха със спасителна лодка и верижен автомобил за намеса при извънредни ситуации.

pojarnikari-dunav-generali94В рамките на проекта са оборудвани две интегрирани информационни системи, които ще обезпечават русенския и гюргевския бряг. Така българските пожарникари и румънските им колеги ще подобрят координацията и ще увеличат капацитета за реагиране и оперативна намеса при спешни случаи и извънредни ситуации. Старата русенска техника ще бъде предоставена на доброволческите формирования от региона.

Възможностите на техниката, която ще се използва при извънредни ситуации в случай на хидрометеорологични събития и инцидентни водни замърсявания, наблюдаваха шефовете на „Пожарна защита и безопасност“ бригаден генерал Никола Николов, румънският му колега бригаден генерал д-р Йон Бурлуй, областният управител Венцислав Калчев, префектът на Гюргево, както и много русенци, които не се уплашиха от студеното и мъгливо време и дойдоха на брега на Дунав.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук