Позлатяват куполите на Патриаршеската църква във Велико Търново

0
84
куполите на Патриаршеската църква

Грандиозни проекти променят облика на Велико Търново, съобщава кореспондентът на ТВН от старата столица. Сред тях са позлатяване на куполите на Патриаршеската църква, покрит мост над Янтра и грандиозна статуя на цар Ивайло, които ще оформят новия туристически облик на старопрестолния град. Проектите са на комитет „Асеневци“, който беше учреден в старата столица преди две години. За реализирането на амбициозните идеи ще бъдат необходими милиони лева, част от които вече са осигурени.

Ръководител на проекта за позлатяване куполите е  доц. Симеон Захариев. Привлечен е екипът, който е  работил по „Александър Невски” и Руската църква край с. Шипка. От комитета предвиждат да се работи поетапно и за три месеца куполите да бъдат позлатени. Добрата новина е, че златото вече е осигурено.

Идеята за паметник на Ивайло е още от 1985 г., когато е бил обявен конкурс, спечелен от покойния вече проф. Димитър Даскалов. Ще се ползва проектът му за скулптурната композиция, който се пази в архивите. Скулптурата ще бъде 18 метра, за изграждането й ще бъдат необходими 1,9 млн. лв.

Третият проект на комитета „Асеневци“ е най-амбициозен и най-скъп. За направата на покрит мост над Янтра ще бъдат необходими около 8 млн. лева, с изцяло частно финансиране, чрез дарения или отдаване на концесия.