ПП връщат неизпълнен мандата, при кого ще отиде третия?

0

Утре президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател Николай Денков, посочен от втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание – „Продължаваме промяната“, на когото съгласно конституционната процедура връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

В петък без разисквания депутатите отхвърлиха предлагания от ПП проект на декларация за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред парламента на България и мерките, необходими за тяхното постигане. По думите на акад. Денков с декларацията трябваше да се разбере дали от „Продължаваме промяната“ имат подкрепа за съставяне на правителство. Те заявиха още, че ако тази декларация не бъде приета от парламента, ще върнат веднага мандата като неуспешен. Така по всичко личи, че се отива към връчване на третия мандат.

Така, за пореден път, на дневен ред излиза въпросът: коя партия ще получи последна възможност за съставяне на кабинет?

Пет партии в парламента в следващите дни могат да получат папката с последния мандат за съставяне на кабинет. Засега държавният глава не казва на коя политическа сила ще се спре. Но едно е ясно, ще се търси тази с най-големи шансове да сглоби правителство.

Досега три пъти президентът избираше БСП да получи мандата. На последната консултация с тях, той им обърна внимание, че въпреки даваният шанс те не са успели да направят кабинет. Сега от левицата смятат, че трябва да се положат сериозни усилия за третия мандат.

„Трябва да намерим това, което ни разделя, и да се обединим около това, което ни събира. Да не слагаме нещата, които ни разделят в един документ, а това, което ни обединява, защото има достатъчно неща”, каза Корнелия Нинова. По думите й, ако отново те получат папката са готови на диалог. Този път с всички. Становището на социалистите е, че евентуалното правителство с третия мандат трябвало обаче да бъде на власт със срок.

От „Демократична България” също искат редовен кабинет. И макар и малък, все пак, според тях, третият мандат има шанс.

От „Български възход“ са на мнение, че преди връчването на третата папка да има разговори с партиите. Според хората на Стефан Янев ако партиите, които казват, че искат кабинет са честни, би трябвало да има правителство,

Вероятността мандатът да бъде връчен на третата или четвъртата по представителство в парламента партии – ДПС и „Възраждане“ е почти нулева, поради категоричното заявеното от всички останали партии становище, че не биха подкрепили предложено от тях правителство.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук