Практически съвети за хубави зимни снимки

0
119
Практически съвети за хубави зимни снимки със смартфон

Вероятно сте срещали трудности при опитите си да запечатате с фотоапарата или смартфона си красиви зимни моменти. Например, било Ви е студено или снимките с много сняг са се оказали сивкави, сравнени със  сияйно-белия пейзаж, който сте искали да запечатате в спомените си.

Ето няколко съвета от блога на А1, които ще Ви помогнат да уловите красотата на зимата със смартфона си:

  1. Облечете се добре. Пръстите Ви трябва да държат телефона без затруднение. Вземете си смартфон ръкавици. Така ръцете ще са защитени от студа.
  2. Задължително заредете телефона. В студено време батериите бързо отказват да работят. Заредете телефона си добре преди да излезете, без значение дали става дума за снимки или за нещо друго.
  3. Вържете смартфона си. Не бихте искали неволно да го изпуснете или да ви се изплъзне и да падне на земята. Носете предпазен калъф или го закрепете с връзка за ръката.
  4. Избягвайте ярко осветени или прекалено засенчени участъци. Много вероятно е да се получи изкривяване – сенчестите участъци да се окажат големи черни петна по снимката. Търсете меката светлина на по-облачните дни, ранното или късното следобедно слънце.
  5. Използвайте „баланса на бялото“. Ако имате режим за снимане в сняг, доверете му се. Ако не, потърсете функцията за компенсация на експозицията (EC). Изместете стойността в положителния сектор.
  6. Снимайте в черно и бяло. Можете дори да подсилите контраста и яркостта. Ще получите прекрасни кадри!
  7. Снимайте в мъглата. Тя скрива фона и това помага на обектите на преден план да се откроят и да изпъкнат. Горите изглеждат призрачно, силуети и контури се „разтварят“ в безвремието. Така човек може да запечата гледки, от които могат да го побият тръпки.
  8. Уловете силуетите и сенките. През зимата, когато дърветата са без листа, могат да се получат много добри снимки на голите клони, особено на фона на яркото небе или пъстроцветния залез. Ниското слънце пък позволява да се уловят издължените сенки, които изглеждат сюрреалистично.

Следвайте тези съвети и ще се насладите на удоволствието да запечатате незабравими моменти по време на зимната си почивка или просто разхождайки се сред природата със смартфона си.