Правителството обеща по-прецизни мерки срещу по-скъпия ток за бизнеса

0
Стефан Янев, Снимка: БГНЕС

В сряда правителството ще приеме по-прецизни мерки за справяне с високите цени на тока за бизнеса, съобщи премиерът Стефан Янев. Вероятно те ще се изразяват в обявените вече компенсации от по 50 лв. за всеки мегаватчас. Очаква се да има и други мерки, свързани с търговията с ток на енергийната борса.

Бизнесът може да получи компенсации за скъпия ток, но след нова актуализация на бюджета

„Как ще изглежда това решение ще го коментираме в сряда, когато бъде прието. Не искам от сега да спекулирам, но в крайна сметка всички тези мерки, които до момента сме обсъждали, които до момента сме обявили, които сме направили съвместно, ще се задълбочават“, заяви Янев.

Той обаче призна, че друга лансирана мярка – пускането на по-малки по обем пакети с ел.енергия (например 1 мегават) от страна на АЕЦ „Козлодуй“ не е имало особен ефект.

Цените на тока за бизнеса няма да се успокоят до пролетта на следващата година, каза пък президентът Румен Радев, цитирайки експертни становища. Според него един от най-важните въпроси е какво ще се случи с цените на тока за бита от 1 януари догодина. Очакванията са поне 20% увеличение.

Десетки фирми в Русе са без ток

„Да не говорим за цената на газа, в какво незавидно положение е като задлъжнялост „Топлофикация София“. Това от своя страна завлича и „Булгаргаз“. Може да стане каскада от кризи. На риск вече са изложени и това много внимателно трябва да се анализира и училища, и детски градини, и болници, и ВиК дружества, които също излязоха на свободния пазар“, посочи Радев.