Правителството подкрепя исканията на българските превозвачи

0
75
Правителството подкрепя исканията на българските превозвачи

Правителството подкрепя исканията на българските превозвачи за поправки в т. нар. пакет „Мобилност”, въвеждащ рестрикции за бранша, съобщи правителствената пресслужба.

Това стана ясно по време на среща на премиера Бойко Борисов с транспортния министър Росен Желязков, на която бяха обсъдени предстоящият протест с камиони в Брюксел на 10 януари, когато се очаква рестриктивният закон да бъде гласуван от транспортната комисия в Европейския парламент.

Българската държава се солидаризира с протеста на транспротния бранш, който се очаква да бъде подкрепен и от превозвачи от Румъния, Полша, Унгария, Литва, Латвия и Ирландия. Като израз на тази солидарност министър Желязков лично ще присъства на протеста на превозвачите на площада пред Европейския парламент в Брюксел, а по-късно и на заседанието на транспортната комисия.

Според премиера, ако пакетът бъде приет без поправките, за които настоява България, страната ни ще загуби голяма част от икономическия си потенциал и вътрешния си продукт, превозвачи ще бъдат принудени да изнесат бизнеса си на друго място, което е неприемливо за държавата.

Превозвачите се обявиха против регламента за командировките им, задължителното връщане в България на всеки 4 седмици за почивка и забраната да нощуват в кабините на камионите.