Правосъдният министър подава оставка

0

Това заяви самият той от трибуната на Народното събрание. Иванов обяви оставката си по време на обсъждането и гласуването на текстовете по промените в Конституцията.

Той заяви това след като парламентът запази ревизирания вариант на разпределението на квотите в магистратската и парламентарна квоти в съдийската и прокурорската колегии на Висшия съдебен съвет. След като със 193 гласа беше гласувано, че заседанията на Пленума на ВСС се председателстват от министъра на правосъдието, но той няма участва в гласуването, министър Христо Иванов излезе на трибуната и обяви:

Уважаеми народни представители, преди гласуването по този текст аз се обърнах към Вас и казах, че според мен, става дума за наистина ценностен въпрос. Гласуването по този въпрос ясно показа какво е мнозинството. За съжаление, символично и политически отправихме послание за това, че независимостта на съда не е достатъчно ценена. Въпреки че днес е ден, в който ще бъдат направени важни стъпки по посока на върховенството на правото, сега с това гласуване стана важна, голяма и символична стъпка към съмнението, че все повече в България може да се говори за върховенство на главния прокурор. Затова аз с голямо облекчение мога да уверя, че няма да упражнявам правомощията на министър на правосъдието. Днес ще направя всички стъпки за своето оттегляне.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук