Правят профилактика на часовника на банка „Гирдап“

0

Започна профилактика на градския часовник, намиращ се в сградата на бившата банка „Гирдап“ в Русе.

Инициативата е на областния управител Анатоли Станев и е породена от спирането на часовника за няколко дни в края на миналия месец. Дейностите по часовниковия механизъм ще бъдат извършвани от Бохос Саркисян и се очаква да продължат малко повече от седмица, като разходите ще бъдат поети от бюджета на Областната администрация. Часовникът е на повече от 120 години и е марка “Bernhard Zachariä”, произведен в Лайпциг.

От областната администрация припомняг, че от 13 октомври 2017-а за часовника безвъзмездно се грижи Александър Първанов, който е приятел и сподвижник на Сдружение „Русчук.БГ“. Той е сред радетелите за опазване и съхраняване на културното наследство в града. Днес за пореден път Александър Първанов съдейства за реализирането на още една благородна кауза.

Гонгът на часовника се чува на всеки кръгъл час, а от 2018 година всяка Коледа и по повод 24-и май звученето напомня на мелодии, свързани със съответния празник.

Преди години отново благодарение на ръководството на Областната администрация в лицето на бившия областен управител Галин Григоров бе сложен специален капак върху вътрешния механизъм на часовника, който да го предпазва от вредни въздействия.

От Областната управа поемат ангажимента да съдействат перманентно за поддръжката на една от емблемите на „Малката Виена“.

„Този часовник е представя уникалния европейски дух на Русе. Категоричен съм, че каквото зависи от нас ще бъде направено“, коментира Станев.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук