Правят зона срещу „топлинния остров“ на подлеза до Спортната зала

0

Зона за борба с ефекта на „топлинния остров“ ще бъде изградена в района на пешеходния подлез на бул. „Цар освободител“, до Спортната зала в Русе, съобщават от общинската администрация.

Първата копка ще бъде направена утре, 26 октомври, в 11 часа. Дейностите са по проект „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“. Общата му стойност е 518 470 лв. с ДДС, която е 100% безвъзмездна помощ по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Периодът за изпълнение на проекта е 2021-2024 г., като строителството ще приключи през декември 2023 г.

Целта на проекта е създаване на иновативна зона за борба с ефекта на топлинния остров в урбанизирана територия, или на т.нар. „анти-топлинен остров“, включваща комбинирани мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в региона: намаляване площта на нагряване; вертикално озеленяване с цел създаване на естествена термоизолация; естествено и изкуствено засенчване и охлаждане чрез пулверизация на вода; изграждане на поливна система и питеен фонтан и др.

След изпълнението на проектните дейности ще се понижат температурите в района на подлеза на бул. „Цар освободител“ и мястото ще се трансформира от обект за транзитно преминаване в зона за отдих и социализация.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук