Преборването между Тайбе Юсеин и Биляна Дудова се провали, определят служебно представителката ни за ЕП

0

Преборването между Тайбе Юсеин и Биляна Дудова, което трябваше да определи титулярката в категория до 62 кг, която ще представя България на европейското първенство в Будапеща (Унгария) от 28 март се провали, съобщават от БФБорба.

Причината е неспазване на критерия, заложен от Управителния съвет, който беше определил срещата да бъде без толеранс в килограмите. Биляна Дудова тежеше 61,900 кг, а Тайбе Юсеин – 63,650 кг.

Нова дата за преборване най-вероятно няма да има, а състезателката в категория до 62 кг ще бъде определена от Управителния съвет на федерацията.

Дудова, която е състезател на русенския „Юнак-Локомотив“, е световна и европейска шампионка от 2021 година в по-долната категория до 59 кг, но от този сезон реши да се състезава при по-тежките. Тя вече има две срещи с Тайбе Юсеин на официални турнири. Балансът е равен – 1:1. Биляна Дудова загуби от капитанката на националките на държавното първенство, а след това взе реванш на „Дан Колов“.

Тайбе Юсеин, която пък е възпитаничка на Спортното училище „М-р Ат. Узуноов“ в Русе, също е световна и европейска шампионка, както и бронзова олимпийска медалистка от Токио 2020.