Предаването на протоколите: Хаос, опашки и припаднали хора

0

Хаос, дълги опашки, часове чакане и припаднали хора. В такива условия минава предаването на изборните книжа от вота в неделя. До момента Централната избирателна комисия (ЦИК) е успяла да обработи по-малко от половината от изборните протоколи. Членовете на комисии по места продължават да чака реда си, а на някои места обстановката става революционна.

В Пловдив чакащи заплашиха, че ще запалят изборните протоколи, ако не им се позволи почивка. По закон членовете на комисии не могат да си тръгнат преди да са предали документите.

Снимка: бТВ

„Всички, които сме тук, сме на предела на силите си – 26 часа! Искам да попитам – има ли такъв организъм, който да издържи 26 часа без сън? Всички тези хора тук искат едно-единствено нещо – да напуснат тази палата с цената на факта да изсипем в центъра абсолютно всички бюлетини и да ги запалим“, разказа пред Нова телевизия член на избирателна комисия.

По-рано стана ясно, че един от чакащите в Пловдив е припаднал от преумора. Той е бил откаран с линейка.

Напрежение има и на Морската гара в Бургас. Близо 80 автобуса с бюлетини изчакват реда си, за да предадат протоколите в РИК. Членовете на секционните избирателни комисии от 13-те общини в Бургаска област се оплакаха, че са чакали цяла нощ без да им бъде осигурена вода и храна. В района на Морската гара има само една химическа тоалетна. Все още не е ясно докога ще се наложи да изчакат реда си.

Автобусите с протоколите изчакват реда си и се пропускат от полицията един по един, като целта е да не се получи струпване пред зала „Бойчо Брънзов” в Бургас, където се обработват протоколите от РИК. До 100 души, извън хората, заети с обслужването на изборите, се допускат в залата.

Снимка: Нова телевизия

Сходна е ситуацията и е Горна Оряховица. Рано сутринта в понеделник стана ясно, че комисии са чакали цяла нощ пред общината в опит да стигнат до районната комисия. Прогнозата е, че резултатите им ще бъдат обработени в сряда. Уморените хора настояха книжата да бъдат заключени и пазени от полицията, а те да получат почивка.

50-годишен мъж припадна от умора, докато чакаше в столичната зала „Арена Армеец“. От СИК обясниха, че той е бил откаран с линейка. Малко повече от половината от избирателните секции в София са отчели резултата си до момента.

От много места в страната идват сигнали за масово сгрешени протоколи.