Предават звукови вълни до човешкото ухо чрез лазерен лъч

0
Предават звукови вълни до човешкото ухо чрез лазерен лъч

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) разработиха технология за изпращане на звукови сигнали директно в ухото на човек от разстояние, използвайки лазерни лъчи, съобщи Engadget.

В основата на революционния метод е т.нар. фотоакустичен ефект – появата на звукови вибрации в средата на разпространение, в резултат на поглъщане на светлинната енергия. В случая, лазерният лъч се абсорбира от водните пари, които постоянно присъстват във въздуха.

Изследователите твърдят, че могат да генерират звук, който се чува само на определено разстояние от предавателя. Това ще рече, че може да се изпрати съобщение до точно определен човек, без опасения, че ще го чуе и някой друг, разположен на пътя на лъча.

Смята се, че разработката е подходяща дори за относително сухи условия, тъй като във въздуха почти винаги има водни пари, особено около хора. Учените подчертават, че използват лазери, които са напълно безопасни за очите и кожата.

По време на експериментите успешно е предаден звук на разстояние от около 2,5 м, но учените работят за увеличаване на обхвата на технологията. Очакваната комерсиализация на разработката може да представлява интерес най-вече за специалните служби.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили