ЧРД! Българският Военноморски флот се „ражда“ в Русе преди 137 г.

0
Преди 138 години в Русе
Корабите "Искър" и "Вит" от състава на Дунавската флотилия

parad_vms-arhiv38На 5 август 1879 година в 12 часа на четирите военни руски кораба „Опит“, „Взрив“, „Пордим“ и „Горний Студен“ се издигат български знамена и е изсвирен маршът „Шуми Марица“, с което се отбелязва раждането на българския Военноморски флот. До тогава четирите плавателни съда са представлявали Морската част на Дунавската флотилия, чието седалище е било в Русе. По традиция втория неделен ден на м. август се отбелязва като Празник на Военноморските сили.

dunavska_flotilia-stab01В началото родните ВМС са се състояли от три парахода, седем парни катера, една шхуна, един шлеп, пет гребни лодки и други съдове, подарени от Русия по инициатива на княз Дондуков-Корсаков. Официално на българска служба се водят 7 руски офицери – доброволци, начело с капитан-лейтенант Александър Е. Конкеевич, който е първия командир на Дунавската флотилия. Първият български офицер на служба във флота е поручик Александър Г. Фудулски, назначен през 1883 г. за командир на Портовата рота.

От Русе водят началото си и военноморското образование, военния флотски оркестър, хидрографските изследвания, кораборемонтната дейност и музейното морско дело на България.

dunavska_flotilia02Както „Русе нюз“ вече съобщи, по установена от 1999 г. традиция тържествата за празника на Военноморския флот започват от Русе. Те ще започнат в понеделник, 8 август. Както подобава в такива случаи, ще бъдат наградени военнослужещи от ВМС. От 18.30 часа ще започне концерт на представителния духов оркестър на Военномоските сили пред Доходното здание. В 19 часа от там ще тръгне шествие към Паметника на моряка, където ще има военен ритуал и полагане на венци и цвета. След неговия край ще има ново шествие към центъра на града. в 20.30 часа ще започне военен ритуал за 137-та годишнина от създаването на ВМС. „Гвоздеят“ ще бъде спектакълът „Вълни” на Представителния духов оркестър на ВМС. Празникът ще завърши със заря.

Най-добрата агенция за подбор на персонал