Преди 140 години в Русе се „ражда“ Българският военноморски флот

0
Преди 140 години в Русе се „ражда“ Българският военноморски флот

На днешния ден преди 140 години в Русе се „ражда“ Българският военноморски флот. На 5 август 1879 година в 12 часа на четирите военни руски кораба „Опит“, „Взрив“, „Пордим“ и „Горний Студен“ се издигат български знамена и е изсвирен маршът „Шуми Марица“, с което се отбелязва раждането на българския Военноморски флот. До тогава четирите плавателни съда са представлявали Морската част на Дунавската флотилия, чието седалище е било в Русе. По традиция втория неделен ден на м. август се отбелязва като Празник на Военноморските сили.

Преди 138 години в Русе
Корабите „Искър“ и „Вит“ от състава на Дунавската флотилия

Преди 140 години родните ВМС са се състояли от три парахода, седем парни катера, една шхуна, един шлеп, пет гребни лодки и други съдове, подарени от Русия по инициатива на княз Дондуков-Корсаков. Официално на българска служба се водели 7 руски офицери – доброволци, начело с капитан-лейтенант Александър Е. Конкеевич, който е първия командир на Дунавската флотилия. Първият български офицер на служба във флота е поручик Александър Г. Фудулски, назначен през 1883 г. за командир на Портовата рота.

От Русе водят началото си и военноморското образование, военния флотски оркестър, хидрографските изследвания, кораборемонтната дейност и музейното морско дело на България.

По случай годишнината пред Доходното здание от 16.00 часа ще започне концерт на Представителния духов оркестър на ВМС. След това пред Паметника на моряка ще се състои военен ритуал с полагане на венци и цветя. От там ще тръгне празнично шествие до централния площад „Свобода“, където също ще има церемония. Тържествата ще завършат с празнична заря.