Преди 41 години Вранча взе над 1600 жертви

0
Свищов почете паметта на жертвите от земетресението

Днес се навършват 41 години от най-силното и с най-много жертви земетресение в Югоизточна Европа – земетресението във Вранча.

Най-сериозно в България пострада Свищов, където трусът в 21,20 часа на 4 март 1977 г., с магнитуд 7,6 по Рихтер, взе 109 жертви. 27 от загиналите бяха деца. В Русе жертвата бе една. Общо загиналите в Румъния и в България са над 1600, повечето от тях в Букурещ.

Сред останалите загинали има 11 служители на МВР, 6 учители, 15 инженери, 4 директори на институции и др. Труповете на загиналите хора са подредени в коридорите на местната болница за разпознаване от близките.

41 годиниСъборени са жилищни блокове на ул. “33-ти свищовски полк”, общежитие на „Свилоза“, административната сграда на „Рудметал“. Сериозно е повредена търговската гимназия, училище „Димитър Благоев“, консервната фабрика, църквата „Св.Троица“, строена от Кольо Фичето.

Часове след земетресението милиция и военни от поделението в Белене започват операция по изваждане на пострадалите изпод отломките на сградите. Работата им се усложнява от продължаващите вторични трусове, някои от които също доста силни, от 3 и 4 степен.

От всяко мъртво тяло се изземват пръстови отпечатъци, чрез които след това се извършва неговата идентификация. Прегледите, направени от лекар патолог показват, че повечето от хората са загинали от задушаване.