Преди 81 г. „Кралят на рока“ изпял първата си „нота“

0
Преди 84 години „Кралят на рока“

Въпреки че от дълго време не е между живите, изпълненията му звучат в целия свят, а популярността му е като на съвременна музикална звезда.

Още като малък Елвис пеел с баща си по време на религиозни събирания, концерти, в църквата. Кралят на рока прави първия си запис през 1953 г., когато печели награда от 5 долара на местен музикален конкурс, на който изпява баладата „Old Shep“ (Старият овчар). Записът е осъществен от продуцента Сам Филипс, във фирмата „Сън Рекърдс“.

На следващата година Филипс го кани отново и той дебютира вече професионално с „Всичко е наред“ (рокабили). Следват изяви в „Гранд Оул Опри“ в Нешвил (26.09.1954), през септември – по радиото, през март 1955 г.- по телевизията. В началото на 1956 г. записва „Хотелът на разбитите сърца“, на 28 януари 1956 г. се представя по националната телевизия. В първия си филм – „Обичай ме нежно“, Пресли се снима още през 1956 г. До 1972 г. участва общо в 33 филма без особена художествена стойност. През 1969 г. се завръща отново на сцената, като се утвърждава с участието си в шоупрограмите на Лас Вегас.

Умира на 16 август 1977 г. от сърдечен удар в имението си „Грейсланд“, превърнато по-късно в музей.

 

Елвис Пресли може да се определи като най-важният изпълнител на 20-ти век в американската популярна музика. Не задължително най-добрият, и със сигурност не най-последователният. Но никой не може да оспори, че той е музиканта допринесъл най-много за популяризирането на рок енд рол-а. Ако погледнем безпристрастните цифри неговото влияние може да се нарече феноменално. Безброй международни изключителни хитове от средата на 50-те до средата на 70-те. Музиката му продължава да се продава в огромни количества и след смъртта му през 77-ма, което го прави един от най-продаваните изпълнители в историята.