Преди 89 години „Кралят на рока“ „изпял“ първата си нота

0

На днешния ден преди 89 години Елвис Пресли, наричан още „кралят на рока“, изпял първата си нота.

Въпреки че от дълго време не е между живите, изпълненията му звучат в целия свят, а популярността му е като на съвременна музикална звезда.

Елвис Пресли е роден на 8 януари 1935 г. в Тюпело, Мисисипи в семейството на Върнън и Гладис Пресли. Още като малък пеел с баща си по време на религиозни събирания, концерти, в църквата. Кралят на рока прави първия си запис през 1953 г., когато печели награда от 5 долара на местен музикален конкурс, на който изпява баладата “Old Shep” (Старият овчар). Записът е осъществен от продуцента Сам Филипс, във фирмата “Сън Рекърдс”.

На следващата година Филипс го кани отново и той дебютира вече професионално с “Всичко е наред” (рокабили). Следват изяви в “Гранд Оул Опри” в Нешвил (26.09.1954), през септември – по радиото, през март 1955 г.- по телевизията. В началото на 1956 г. записва “Хотелът на разбитите сърца”, на 28 януари 1956 г. се представя по националната телевизия. В първия си филм – “Обичай ме нежно”, Пресли се снима още през 1956 г. До 1972 г. участва общо в 33 филма без особена художествена стойност. През 1969 г. се завръща отново на сцената, като се утвърждава с участието си в шоупрограмите на Лас Вегас.

Умира на 16 август 1977 г. от сърдечен удар в имението си “Грейсланд”, превърнато по-късно в музей.

Елвис Пресли може да се определи като най-важния изпълнител на 20-и век в американската популярна музика. Не задължително най-добрият, и със сигурност не най-последователният.

“Преди Елвис нямаше нищо”, казваше Джон Ленън, а Брус Спрингстийн определя музиката му като “прошепната мечта в ухото на публиката”.

Но никой не може да оспори, че той е музикантът, допринесъл най-много за популяризирането на рокендрола. Ако погледнем безпристрастните цифри, неговото влияние може да се нарече феноменално. Безброй международни изключителни хитове от средата на 50-те до средата на 70-те. Музиката му продължава да се продава в огромни количества и след смъртта му през 1977-а, което го прави един от най-продаваните изпълнители в историята.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук