Преди да е завършен основния, договорихме с Румъния резервен газопровод

0
интерконектора

Това съобщиха от държавната компания „Булгартрансгаз“. Българският газопреносен оператор и румънският „Трансгаз“ са сключили договор с обединение между дружествата Хабау“ и “ИНСПЕТ” АД за реализацията на строежа. Изпълнителят на резервното трасе е избран от румънския партньор в проекта за междусистемната газова връзка по тамошното законодателство. Не се съобщава дали резервния газопровод ще се изгражда заради сложната геоложка структура, заради която все още не е изградено основното съоръжение, което минава под Дунав в района на гр. Мартен, както и каква ще е цената на подсигуряващото съоръжение.

Както „Русе нюз“ вече съобщи, австрийската „Хабау“ заедно с холандската „Ахак“ бяха избрани в началото на април тази година от „Булгартрансгаз“ за извършването на подводния 2.1 км. пробив по дъното на реката, заради който реализацията на газопровода закъсня с около две години и половина. Съгласно подписания договор, трасето трябва да стане готова за 119 дни срещу близо 4.5 млн. евро.

Още тогава двата газови оператора са подписали и договор за изграждане на резервен газопровод от прехода под река Дунав за междусистемно свързване на газопреносните системи на двете страни. В последствие „Трансгаз“ е провел процедура и е избрал за изпълнител обединение, водено от ИНСПЕТ“, с асоцииран партньор “Хабау ПиПиЕс Пайплайн Системс“.

Плановете са изграждането на резервния газопровод да приключи за 214 дни, считано от откриването на строителната площадка на българска и румънска територия до подписване на Констативен акт обр.15 за строежа на територията на България и протокол за приемане на територията на Румъния.

Дължината на прехода е 2.1 км., а максималният капацитет на интерконектора е 1.5 млрд. куб. м. годишно., колкото и на основната тръба.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили