Един от най-важните въпроси преди Никулден е „Как да познаем прясната риба?“. Затова предлагаме няколко практически съвета как с просто око да познаете прясната риба:
Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла дълго време.
С просто око можем да видим люспите на рибата. Ако те са блестящи, то рибата е прясна. Те трябва да бъдат плътно залепени за тялото и не трябва да има разкъсвания.
Хрилете трябва да са с наситен цвят. Ако той е сивкав, не купувайте рибата. Най-добре се запазва риба, която е върху натрошен лед.
Месото трябва да е твърдо на пипане и да има приятна миризма (доколкото една сурова риба може да мирише приятно).
Люспите и костите трябва да се отделят трудно.
Хрилете на прясната риба са от нежнорозови до яркочервени. Ако има сиви, сини, черни петна по тях, оставете я.
Очите на рибата трябва да са бистри и бели.
Можем да познаем дали рибата е прясна, като я потопим в студена вода – ако потъне на дъното, може да се консумира, но ако остане на повърхността, значи е развалена.
Друг лесно приложим начин за проверка дали рибата е прясна е като я натиснете с пръст. Ако от пръста ви остане дупка, която не се възстановява, това означава, че рибата не е качествена.
И не забравяйте – прясната риба е винаги за предпочитане пред замразената, ако и да е по-скъпа.