Летището в Русе придобива статут на недвижима културна ценност?

0

Сградата на русенското летище да придобие статут на недвижима културна ценност.

Това предлагат Националният институт за недвижимо културно наследство и българската секция към Международната организация за документиране и опазване на сгради на Модерното движение – „Докомомо България“. Инициативата да бъде обявена недвижима културна ценност и да бъде запазена за поколенията е на архитект Венцислав Илиев, ученик на архитект Бояджиев.

Сградата е произведение на българския модернизъм от втората половина на 20-и век. Летищата по света създават първото усещане за страната и затова по-често от другите сгради са архитектурни произведения на изкуството, подчертават от института.

Летище Русе е ценен образец на архитектурния модернизъм от втората половина на 20-и век и след 30-годишно прекъсване може да посреща отново пътници – не като обикновена сграда, а като защитен паметник на културата.

Аерогарата е построена в периода 1972-1976 г. Авторът ѝ, русенският архитект Йордан Бояджиев, един от най-интересните, но за съжаление забравени русенски архитекти, постига забележителен синтез между архитектурата и монументалните изкуства.

Цялостният облик е завършен с монументалните пластики на скулптора Галин Малакчиев. Негово скулптурно пано от стоманобетон украсява главната фасада, а под тавана на пътническата зала е окачено негово ефирно месингово кълбо. Построеното в с. Щръклево е запазено почти напълно в автентичния си вид и обзавеждане – рядкост за наследството от този период. В интериора на залата умело са комбинирани и противопоставени материали, цветове и фактури.

С реставрацията и адаптация летище Русе ще запази атмосферата на обществените сгради от 70-те години на 20-и век и само по себе си може да бъде привлекателна цел за туристите.