Преди Никулден: Проверяват каква риба предлагат магазините

0
Засилени проверки в

В ход са масирани проверки от Областната дирекция по безопасност на храните в Русе във връзка с предстоящия празник Никулден.

Засилените проверки ще продължат до 6 декември включително, като ще се проверяват обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Контролните органи ще обърнат специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.

На територията на област Русе има 16 специализирани обекта за търговия с риба и рибни продукти. Два от тях са подвижни. Вече са проверени са и трите функциониращи производители на рибни продукти в региона. Нарушения не са установени.

От БАБХ припомнят, че върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите – бистри. При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо. От БАБХ призовават потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

При съмнения за нередности, гражданите могат да подадат онлайн сигнал през сайта на БАБХ или на горещия телефон: 0700 122 99.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук