Предимствата на подовото отопление

0

Сред всички варианти за отопление днес подовото се смята за един от най-добрите. Изобретено преди векове, то продължава да се използва, осигурявайки висок топлинен комфорт на всички, които му се доверяват.

Съвременните подови отопления, водни или електрически, се предлагат като окомплектовани системи, готови за монтаж. Електрическите варианти представляват фолия и рогозки с вградени в тях нагряващи ленти или кабели. Водното подово отопление обединява панели и повърхностни плоскости, които са лесни за манипулация и са оформени за бързо монтиране на гъвкави тръби.

Снабдявайки жилището си с подово отопление, благодарение на съвременните технологии ще можете да планирате предварително температурата и да избирате дневно или седмично програмиране, както и да управлявате системата дистанционно.

Тези няколко предимства на този тип отопление са само част от многото. Сравнявайки го с традиционното радиаторно или въздушно отопление, могат да се отчетат още редица негови удобства:

По-добро температурно разпределение

Едно от основните преимущества, поради които си заслужава да инвестирате в подово отопление, е способността му да разпределя оптимално създадената температура. Много по-полезно и комфортно е температурата да бъде по-висока за краката, а по-ниска за главата. Топлината се използва по-ефективно и се разпространява равномерно в целия интериор, за разлика например от радиаторите, отопляващи само локално и разпространяващи не особено ефективно температурата в помещението.

По-икономично отопление

Това, че разпределението на температурата е благоприятно, влияе и на по-ефективното използване на енергията. Резултатът е по-малък разход, отколкото с радиаторно отопление. При това усещането за топлина при същата температура е по-силно, което означава, че ако намалите температурата с 1-2°, може да получите същия топлинен комфорт, което на годишна база може да се окаже значителна икономия.

Ако помещението се огрява през деня от слънцето, термостатът реагира и гарантира за стабилната температура. С тази функция и вградения таймер в него може да се постигне допълнителна икономия.

По-влажен въздух и по-малко прах

Количеството на прах във въздуха при наличие на подходящо отопление почти липсва, защото отделянето на топлина е чрез конвекция, причиняваща движението на въздуха нагоре. Ако отоплението е с радиатори, става наслагване на прах върху тях, докато подовото отопление предотвратява до голяма степен издигането на прахта.

Поддържането на оптимална влажност не позволява растежа на праховите акари, което прави подовото отопление не само полезно за хората с алергии, но и по-лесно за поддръжка.

По-големи възможности за проектиране

Докато радиаторите могат да ограничат възможностите за максимално използване на интериорното пространство, невидимото подово отопление решава проблема с претрупването най-вече на по-малките помещения.

Може да предвидите известни ограничения относно избора на довършителните материали за подова настилка, като например да избягвате да постилате килими.

Много добра съвместимост с други системи

Модерното подово отопление може да работи със системи, използващи възобновяеми енергийни източници като термопомпи и фотоволтаици.

Тъй като затоплянето на помещението с подово отопление, макар и ефективно и икономично, е по-бавно, много от съвременните инсталации се комбинират с ниско инерционни радиатори. Макар че първоначалната инвестиция може да ви се стори по-голяма, комбинираното водно и радиаторно отопление се изплаща за около 2-3 г., като икономията на енергия е до 30%.

Друг вариант е да комбинирате топъл под с котел на твърдо гориво, като в този случай, особено ако става въпрос за селска къща, автономията е важно предимство. От друга страна обаче няма да разполагате с автоматизация и системата ще се нуждае от постоянен контрол.

Оптимална комбинация е подово отопление с водна термопомпа, понеже термопомпата ще повиши ефективността си при намалена температура на водния поток.

Напълно безопасно

Без значение дали отоплението е водно, или електрическо, тръбите за циркулиращата вода и нагревателните кабели са изолирани и рискът от изгаряне е напълно елиминиран.

Безшумна работа и лесна поддръжка

Подовото отопление работи не само безшумно, не не изисква и почти никаква поддръжка. Не съдържа движещи се части, защото системата е скрита в пода и видимият елемент е само термостатът на стената.

Сред останалите предимства с ключово значение са също и:

  • Добавена минимална височина на пода – 10-15 мм;
  • Устойчивост на механични повреди при водното отопление и издръжливост до 100°С;
  • Висока хигиеничност и екологичност;
  • Възможност за монтаж в стените или тавана.

Водното подово отопление, с помощта на термопомпа, може да бъде използвано и за охлаждане, като с електронния контролер температурата се поддържа със стойности около 15-20°. Възможно е да бъде изградено стенно или таванно охлаждане.

Добре би било да инсталирате подово отопление във всички стаи, но обикновено се избира приземният етаж, стига да е изолиран добре. Преди да направите окончателно решение за избора му, вземете предвид типа подова настилка. При паркетна, винилова, мокетна и др. настилки има ограничение за максималната температура, при която няма да настъпи деформирането ѝ.

Когато монтирате система за подово отопление, може да си осигурите максимален топлинен комфорт, в зависимост от нуждите си и висока енергийна ефективност, използвайки нискотемпературни и екологични източници на топлина. Така ще си гарантирате икономично потребление на енергия спрямо традиционните начини за отопление.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук